BIOGRAFIE
Louis Soonius, Zelfportret, in Het Vaderland 21-09-1956.
Lodewijk (Louis) Soonius (1883-1956) is een Haagse tekenaar en schilder die vooral bekend is geworden met zijn strandtaferelen met spelende kinderen en ezeltjes. In 1883 werd Lodewijk Soonius en zijn tweelingzus Margaretha geboren. Soonius groeide op in een Rooms-katholiek gezin in Den Haag. Zijn vader, Wilhelmus Johannes Soonius, was groentekweker en zijn moeder, Maria Amerentia Hartwig, zorgde fulltime voor de kinderen.
Zijn eerste tekeningen dateren uit 1900, hij was toen nog geen 17 jaar. Hierin legt hij het veranderlijke stadsbeeld vast van Den Haag. In datzelfde jaar begon hij als schilder aan de Plateelbakkerij Rozenburg. De urenboekjes getuigen van zijn tekendrift: vol schetsen van decors en interessante figuren. Bij Rozenburg ontmoette Soonius Chris Beekman met wie hij bevriend raakte. Rond 1905 begon hij met zijn lessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag waar hij optrok met de Fries Ids Wiersma. In 1913 won Soonius de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, de tegenwoordige Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Door deze subsidie kon Soonius zich volledig richten op de schilderkunst, wat onder andere blijkt uit zijn ontslag bij Rozenburg. Samen met Chris Beekman en Aris Knikker huurde Soonius een atelier in de Noorderbeekdwarsstraat. Dit was echter van korte duur, omdat door een heftige ruzie - waarvan de aanleiding onbekend is - Soonius en Beekman brouilleerden.
Na de Eerste Wereldoorlog sloot Soonius zich aan bij de Haagsche Schetsclub waar hij veelal naakten exposeerde. Daar vergaarde hij meer bekendheid wat hem in contact bracht met verschillende kunsthandelaren die zijn werk onder de aandacht brachten, zoals Kunsthandel Kreijns & Zoon’s aan de Delftschevaart 40.
In de late jaren '20 kreeg Soonius het financieel moeilijk. Om extra inkomsten te verwerven illustreerde hij romans voor de kahtolieke Uitgever J.N. Voorhoeve. De jaren '30 daarentegen waren vruchtdragend. Soonius had verschillende tentoonstellingen, waaronder bij Kunsthandel Sena en Huize Koninginnegracht 77, zijn jeugdtekeningen van Den Haag werden in 1933 aangekocht door de Vereniging Monumentenzorg en in 1939 schilderde Soonius het portret van Koningin Wilhelmina voor de Bataafse Petroleum Maatschappij, dat breed in alle nationale en regionale kranten werd uitgemeten. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het werk van Soonius te zien op de tentoonstelling Onze kunst van het heden in het Rijksmuseum. In de jaren '50 zou Soonius gestaagd doorschilderen tot hij in 1956 zou overlijden.
Wilt u het gehele artikel lezen? Bestel dan uw exemplaar (de editie van 9 oktober 2023) op de website van kunsthistorisch tijdschrift 'de Rode Haring.'